Voor zwangere vrouwen die op reis gaan, hebben veel reisorganisaties regels opgesteld in hun algemene voorwaarden. Zo ook VCK Cruises, die een vrouw die 25 weken zwanger was, niet toeliet op de cruise vanuit Venetië. Immers stelde hun algemene voorwaarden dan vrouwen die langer dan 24 weken zwanger waren, niet toe werden gelaten op cruises in verband met mogelijke complicaties van de zwangerschap.

De vrouw en haar partner moesten hierdoor noodgedwongen in een hotel in Venetië verblijven. Zij hadden hierdoor kosten gemaakt voor de cruise en het hotel. Het stel vordert deze kosten van Amex, de reisagent die de reis met VCK Cruises had geregeld.

Amex stelt zich op het standpunt dat is verwezen naar de algemene voorwaarden van VCK Cruises en die van ANVR. Daarnaast is zij van mening dat het algemeen bekend is dat er voor zwangere vrouwen reisbeperkingen gelden. Tevens is zij van mening dat het stel zelf de zwangerschap had moeten melden op grond van de algemene voorwaarden.

Rechtbank Amsterdam gaat niet mee in de argumentatie van Amex. De rechter is van oordeel dat Amex niet heeft geïnformeerd naar zwangerschap, noch actief heeft gewezen op de Algemene Voorwaarden. De algemene voorwaarden zijn simpelweg opgestuurd en er is niet verwezen naar de zeer belangrijke bepaling over zwangerschap. Het stel had zelf geen informatieplicht, slechts indien er door de zwangerschap (medische) begeleiding noodzakelijk was. Daarnaast is het volgens de rechter geen feit van algemene bekendheid dan vrouwen die meer dan 24 weken zwanger zijn, niet op cruises mogen gaan.

De vordering van het stel wordt hierdoor (deels) toegewezen. Voor de reisbranche, maar wellicht ook andere branches, is dit een zeer belangrijke uitspraak. Het is de gewoonte om op deze manier de algemene voorwaarden te overhandigen. Nu dient een reisorganisatie, maar mogelijk ook andere organisaties, te wijzen op de belangrijkste bepalingen.

Of deze uitspraak stand zal houden, is nog de vraag aangezien Amex is hoger beroep kan gaan.

Heeft u vragen dan wel problemen met algemene voorwaarden? Bent u bang dat uw algemene voorwaarden onvoldoende zijn? Neem contact op!

Bron: ECLI:NL:RBAMS:2018:195 https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2018:295&showbutton=true&keyword=zwangere+vrouw+geweigerd