Skip to main content

Sport en spel

Veel mensen beoefenen wekelijks een sport of doen mee aan activiteiten tijdens evenementen en uitjes. Bij sport en spel is er een verhoogde kans op letsel. Een blessure is immers snel opgelopen. In sommige gevallen kan er iemand anders aansprakelijk gesteld worden voor de schade die u oploopt.

De aansprakelijkheidsregels in sport en spel verband zijn echter genuanceerder dan de regels in het dagelijks leven. Dit is het gemakkelijkst uit te leggen aan de hand van een aantal voorbeelden.

Sport

Als een speler tijdens een voetbalwedstrijd omvergeduwd wordt door een tegenstander die de bal wil veroveren kijkt niemand daar raar van op. Indien dit zou gebeuren tijdens het winkelen wordt dit gedrag als asociaal gezien. Ondanks dat er tijdens het sporten andere gedragsregels gelden, moeten er wel grenzen gesteld worden. Indien die grenzen worden overschreden kan iemand aansprakelijk gesteld worden voor de letselschade die een ander heeft opgelopen.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van situaties waarbij er wel sprake kan zijn van aansprakelijkheid. Of de schade voor 100% vergoed wordt door de wederpartij ligt aan de omstandigheden van het geval. In veel situaties speelt de mate van eigen schuld ook een grote rol.

Voorbeelden van aansprakelijkheid

  • Een voetballer schopt een andere speler terwijl de bal niet in de buurt is.
  • Een onervaren ruiter valt van het paard van een ander.
  • Een actie van een vechtsporter ná het stopteken van een instructeur of scheidsrechter.
  • Een officieel door de KNVB geschorste voetballer wordt wel opgesteld en bezorgd een andere speler letsel.

Aansprakelijkheid organisator of begeleider

Tijdens teamuitjes, familieweekenden en evenementen worden vaak activiteiten georganiseerd. Indien er letselschade wordt opgelopen tijdens deze activiteiten kunnen er meerdere personen en organisaties aansprakelijk zijn voor de schade.

Bij een evenement rust er op de organisator daarvan  een vergaande zorgplicht. Denk bijvoorbeeld aan een val van een springkussen. Een andere bezoeker die u uit balans bracht kan aansprakelijk zijn, maar ook de organisatie van het evenement, de eigenaar van het springkussen of de gemeente die de vergunning verleende. Bovendien is het mogelijk dat het uw eigen schuld is dat u schade heeft opgelopen.

Uit bovenstaande blijkt al dat dit geen gemakkelijke materie is. Er dient ook nog onderscheid gemaakt te worden tussen deelnemers en bezoekers. Deelnemers van een (recreanten) volleybaltoernooi aanvaarden een bepaald risico op letsel door het deelnemen aan een sport- en spelsituatie. Voor bezoekers die komen kijken naar een demonstratie geldt dat niet. Tijdens het kijken naar een demonstratie hoeft men immers doorgaans niet bang te zijn voor letsel.

Vragen over de aansprakelijkheid?

Als u snel helderheid wilt hebben over wat uw rechten en plichten zijn en wat u het beste kunt doen.

Neem contact op