Een controle van de aandeelhoudersovereenkomst

Een aandeelhoudersovereenkomst is, zoals het woord al doet vermoeden, een overeenkomst tussen aandeelhouders. Hierin worden door de aandeelhouders onderlinge afspraken vastgelegd. De aandeelhoudersovereenkomst is een stuk flexibeler dan statuten. Je kunt dan ook gemakkelijker tussentijdse aanvullende afspraken vastleggen.

In een aandeelhoudersovereenkomst kunnen de volgende onderwerpen naar voren komen:

  • 50/50: wat als de uitslag van een vergadering 50/50 is en er derhalve geen doorslag is? In de aandeelhoudersovereenkomst kan bepaald worden wat dan de gang van zaken is; bijvoorbeeld dat een derde de doorslag mag geven.
  • Arbitrage: toepassing van arbitrage in geval van geschillen tussen aandeelhouders.
  • Stemovereenkomst: in een aandeelhoudersovereenkomst kan een stemovereenkomst worden vastgelegd met betrekking tot een bepaald onderwerp. Aandeelhouders geven aan hoe ze zullen stemmen. Maar wat nou als een aandeelhouder zich niet houdt aan een stemovereenkomst? In principe ben je als aandeelhouder vrij om te stemmen zoals je wilt. Het kan echter wel wanprestatie opleveren. In slechts enkele gevallen kan een aandeelhouder aan de stemovereenkomst worden gehouden op grond van de redelijkheid en billijkheid.

Vragen over het controleren van de aandeelhoudersovereenkomst?

Staat jouw vraag niet in onze lijst of heb je nog vragen over bovenstaande?
Wil je graag weten wat wij voor jou en jouw onderneming kunnen betekenen?

Neem contact op